Urobiť oheň v kachliach môže byť niekedy ťažké. Chatári vedia, že existuje veľa spôsobov zakúrenia. Predkladáme Vám popis zaručeného postupu, ako ľahko urobiť oheň. A ešte k tomu ekologicky.
Odborníci radi hovoria o zakúrení "top down" a "bottom up". To znamená, že začnete zapaľovať hranicu buď hore, alebo zospodu. My dávame prednosť spôsobu "top down", teda "zhora nadol". Vzniká tak menej sadzí a popola, vzduch má lepší prístup k plameňom a prvé naloženie dreva dlhšie vydrží.
Pre ľahké a rýchle založenie ohňa budete potrebovať:
- Niekoľko veľkých polien
- 8–12 kusov drobnejšieho dreva
- Niekoľko kúskov drevených brikiet
- Zápalky
1. krok
Polená a prísun vzduchu
Otvorte všetky prívody vzduchu do kachlí. Potom položte na dno ohniska veľké polená. Je dôležité, aby drevo bolo naštiepané a suché. Polená môžu byť tučné ako päsť alebo aj silnejšie.
2. krok
Drobnejšie drevo
Na polená položte vrstvu drobnejšieho dreva, pokojne v 2-3 vrstvách. Nezabudnite, že prísun vzduchu je veľmi dôležitý, a ponechajte medzi drievkami aspoň centimetrové medzery. Optimálna hrúbka dreva na podpaľ sú 2–4 cm.
3. krok
Pilinové brikety
Na drobnejšie drevo teraz položte niekoľko kúskov drevených brikiet (Zapaľovanie), môžete použiť prípadne aj novinový papier. Noviny ale produkujú zbytočne veľa popola a sadzí.
4. krok
Zapáľte hranicu!
Posledný krok je jednoduchý: zapáľte hranicu a zatvorte dvierka! Jednoduché komíny potrebujú k vytvoreniu dobrého ťahu zvyčajne trochu viac času. Ak je ťah zlý, môže pomôcť pootvoriť dvierka, kým sa krb alebo kachle dostatočne nezahrejú. A ak je stavba navyše veľmi dobre izolovaná, oplatí sa tiež otvoriť okno. To isté platí, ak máte v kuchyni zapnutý digestor.
Komentár na záver
Pretože sa drevo rozhorieva postupne, bude sa tiež zvyšovať množstvo dymových plynov. Väčšina kachlí a krbových vložiek Jøtul je vybavená systémom čistého spaľovania: spaľovacia komora je koncipovaná tak, aby dymové plyny a sadze zhoreli skôr, ako uniknú do dymovodu, čím sa výrazne redukujú emisie znečisťujúce ovzdušie. Tento proces sa aktivuje po zahriatí kachlí.
Akonáhle sa zahreje komín, zistíte, že ťah zosilňuje. Je preto lepšie po rozhorení kachlí znížiť prívod vzduchu do ohniska.
Keď budete postupovať podľa nášho návodu a na rozkúrenie použijete niekoľko veľkých polien, vydrží táto prvá dávka približne hodinu. Keď polená zhoria na žeravé uhlíky, môžete opatrne otvoriť dvierka a priložiť ďalšie drevo. Je dobré nechať dvierka najskôr niekoľko sekúnd pootvorené, než ich otvoríte dokorán. Ťah v komíne nasaje dymové plyny z ohniska a dym Vám nebude unikať do miestnosti.